| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
NİKEL MADENİNE GİDECEK DEV TANKERE GEÇİŞ YOK
NİKEL MADENİNE GİDECEK DEV TANKERE GEÇİŞ YOK
Özel bir firma tarafından Gördes ilçesi yakınlarında çıkarılacak olan nikel madeni için Çin'den sipariş verilen 738 ton ağırlığındaki dev kazan, İzmir, Aliağa ve Bergama güzergahından geçerek Manisa sınırlarına girdi.
Saatte 1 kilometre hızla ilerleyebilen dev aracı çevreciler Manisa sınırında tepkiyle karşıladı. Aralarında Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel'in de bulunduğu Manisa'nın çeşitli ilçelerinden gelerek Soma'da toplanan çevreciler, Bergama Soma sınırında bulunan dev kazanın yanına giderek basın açıklaması yaptı.

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Gördes Çevre Derneği (GÖRÇEV), Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ile Manisa'daki CHP ilçe teşkilatları ve sivil toplum kuruluşları eyleme destek verdi.

Çevreciler burada yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Adına Otoklav denilen bu aygıt özünde bir ölüm makinasıdır. Bu aygıtta 30 milyon ton toprak, 11 milyon ton sülfürik asitle yoğrularak tabiata doğaya atılacaktır. Atılan bu atıklar doğada yıllarca, yüzyıllarca kalacak, yok olmayacaktır. İçersindeki sülfürik asit, Aliağa'dan Gördes'e kadar geçtiği her yerde asit sisi oluşturup insanların her türlü kanser ve solunum yolu hastalıklarına sebep olacaktır. Buradan Türkiye'ye haykırıyoruz. Anayasal bir hak olan sağlıklı bir yaşam hakkımızın yok edilmemesini istiyoruz. Bu istek sadece bizler için değil gelecek nesiller içindir. Taksim nasıl ele geçirildiyse bu gibi örnek bir direnişle bu aleti Gördes'e sokmamanın tek yolu budur. Bu aleti Gördes'e sokmama direnişini Soma'da başlattık. Her ilçede eylem yapacağız. Tek yolumuz Taksim gibi direniş."

VAHŞİ MADENCİLİKTEN ÇOK ÇEKTİK

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, kazanın Manisa sınırına geldiğini belirterek şunları söyledi: "Günde 5-6 km hızla yavaş yavaş Soma ilçemize doğru yaklaşıyor. Biz Manisa'da vahşi madencilikten çok çekmiş insanlarız. Çaldağı belası tepemizde. Turgutlu Dağının tepesinde bütün Manisa ovasını ve Turgutlu civarındaki ilçeleri zehirliyor. Buradaki çalışmalar çok ciddi bir şekilde Manisa'nın sağlığını tehdit eder durumda. Bir dert yetmez mi gibi AK Parti iktidarı ÇED raporlarını hiçe sayarak, onları değiştirerek adeta İzmir'i zehirlemek istermişçesine Manisa'nın Gördes ilçesinde bir nikel madeni aramasına daha izin verdi."

Gördes'in bu konuda duyarlı sivil toplum örgütü GÖRÇEV ve onunla dayanışma içerisinde olan TURÇEP'in örnek bir mücadele verdiğini anlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gördes'te maden çalışmalarında kullanılacak bir ölüm makinası var. Bunun adı Otoklav. Bu aletten Gördes'in güzelim ormanlarının ortadan kaldırıldığı, 700 bin ağacın kesildiği ve onun altındaki nikel ile zengin toprağın alınıp bu kazanın içerisinde sülfürik asitle birleştirilip işleme tabi tutulacağı bir alet bu. Bu şöyle bir tehlikeyi barındırıyor. Sülfirik asit ile bir araya gelen toprak içerisindeki nikeli bıraktıktan sonra bol miktardaki sülfirik asit ile birlikte vahşi şekilde orada depolanacak. Önce Gördes'i, ardından Akhisar'ı su havzası olduğu için İzmir'in suyunu, Manisa'yı, Soma ve Kırkağaç'ın temiz havasını olumsuz etkileyecek, tarımsal üretimi azaltacak, Gördes'i çevreleyen ormanların zarar görmesine yol açacaktır. Bu ölüm makinasını Manisa sınırında karşıladık. Bu makinayı Gördes'e sokmayacağız. Her ilçemizde buna tepki göstereceğiz. Bu makinanın Gördes'imizin tepesine çıkıp güzelim Manisa Ovasını zehirlemesine izin vermeyeceğiz"

Jandarmanın olası bir olaya karşı hazır bulunduğu eylemde, çevreci dernekler ve vatandaşlar attıkları sloganlarla dev kazana tepki gösterdi.

Kategori : Güncel
Tarih : 6/11/2013 20:37
Hit : 4476




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 18

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.00 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I