| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
MARMARA GÖLÜ YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞTI
MARMARA GÖLÜ YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞTI
Gölmarmara İlçesi'nde en son 1961 yılında maksimum dolum kapasitesine ulaşan Marmara gölü, 52 yıl aradan sonra bir kez daha yüzde yüzlere varan doluluk oranına ulaştı.
Uluslararası sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan ve 22 binden fazla su kuşuna ev sahipliği yapan Gölmarmara gölü, su miktarı bakımından son yarım asrın en bereketli güzel günlerini yaşıyor. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, yaptığı açıklamada 320 hektometreküp su tutma kapasitesine sahip olan göldeki su miktarının 319 hektometreküpe kadar çıktığını belirtti.

Tarımsal sulama için gölden arazilere su verilmesinden dolayı su seviyesinin bugünlerde 274 hektometreküpe düştüğünü ifade eden Ziyan, şu bilgileri verdi: "Bu yıl yağışların iyi olması ve Demirköprü barajından da su takviyesi yapılmasıyla 85 bin dekar alanı kapsayan gölümüzdeki su seviyesi yüzde yüzlere ulaştı. 79.20 olan gölün maksimum su tutma kodu bu yıl 79.03'e kadar yükseldi. Göl havzasında kuru alan kalmadı, gölün kenarından geçen bazı köy yollarımız bile su altında kaldı. Resmi rakamlara göre gölümüzdeki su seviyesi en son 1961 yılında bu kadar yükselmiş. 1993 yılında da su seviyesi düşmüş ve göl kuruma noktasına gelmiş. Göldeki su seviyesinin yükselmesi hem çiftçi hem de balıkçı hem de yöre insanı açısından elbette sevindirici bir durum. İnşallah gelecek yıllarda kuraklık görmeyiz."

GÖL BEŞ BİN YAŞINDA

Bu arada Gölmarmara gölünün 5 bin yıllık olduğu ortaya çıktı. Gölmarmara gölü çevresinde "Merkezi Lidya Araştırma Projesi" kapsamında arkeolojik kazı çalışması yürüten ABD Boston Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Chris Roosevelt, merak üzerine gölün tarihine ilişkin bir araştırma yaptıklarını belirtti. Gölün zemininde ki katmanlardan aldıkları toprakları ABD'de incelediklerini ifade eden Roosevelt, gölün 5 bin yıllık olduğunu belirlediklerini kaydetti. Yılda ortalama 300 ton balığın avlandığı, 85 bin dekar alanı kapsayan göl, 41 çeşit kuş türü olmak üzere toplam 22 bin 698 kuşa ev sahipliği yapıyor.

Kategori : Güncel
Tarih : 7/3/2013 20:31
Hit : 2643




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 1

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I