| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
TURGUTLU TUĞLASININ FARKI TESPİT EDİLİYOR
TURGUTLU TUĞLASININ FARKI TESPİT EDİLİYOR
Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Başkanı Dr. Gökhan Görçiz, yapılan deneylerde tuğla duvarların depreme dayanıklılığı konusunda araştırma yürüttüklerini söyledi.
TUKSAD Başkanı Dr. Gökhan Görçiz, yüzde 60'ı KOSGEB destekli yürüttükleri 172 bin TL bütçeli proje çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Görçiz, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO)'nın Haziran ayı toplantısında Turgutlu tuğlasıyla ilgili önemli tespitlerini işadamlarıyla paylaştı.

KOSGEB destekli yürütülen deprem testlerinin Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği akademisyenleri tarafından yürütüldüğünü belirten Görçiz, Türkiye'de deprem gerçeğine vurgu yaptı. Ülkemizin içinde bulunduğu en önemli tehlikelerden birinin deprem olduğunu anlatan Görçiz, şöyle konuştu: "Deprem korkusuyla yaşayan bir ülkeyiz. Fay hattı üzerindeyiz hepimiz. Bu nedenle biz ?kendi ürünlerimizin performansını test edelim; bunların sonuçlarını da üniversitede hocalarımıza yayınlatalım' dedik. Bunun ana nedeni de kendi ürünlerimize olan güvenimizdir."

Sürdürdükleri projenin bütün ülkeye yaygınlaştırılması için önemli bir fırsat oluşturacağının altını çizen Görçiz, ayrıca proje kapsamında hizmet kalitesini yükseltmek için de sektör çalışanlarına yönelik eğitim verdiklerini söyledi.

Görçiz, yürütülen bu çalışmalar ile uygulatmaya çalışılan sandviç duvarlarda kullanılan özel Z metal bağlantı aparatlarının tüm ülkeye yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini anlattı. Yeni Z metal bağlantılı sandviç duvarlar ve izotuğlalı duvarların üniversite de test edildiğini belirten Görçiz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu deneyde yaklaşık 114 bin lira bir bütçe söz konusu, bunu da aşacak konumdayız. Bunun yüzde 60'ını biraz önce söylediğim gibi KOSGEB'ten proje tamamlanınca geri iade olarak alacağız. Projenin diğer bölümünde yer alan eğitimler ve Coğrafi İşaret ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bizlerin tuğla kiremit sektöründe çalışan her 10 işçimizden bir tanesine ilk yardım eğitimi aldırmamız gerekiyor. Bu proje kapsamında sektör çalışanlarına yönelik ilkyardım eğitimleri de gerçekleştirilmektedir. Projenin diğer eğitimlerinden bir tanesi de kurumsal kapasite artırıcı eğitimlerdir. Bu eğitimleri firmalarda çalışan idari ve teknik personele yönelik gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca, ağır ve tehlikeli iş grubundaki bir sektör olarak çalışanlarımıza mesleki eğitimler verme zorunluluğumuz bulunmaktadır. Konu hakkında da sektörde çalışan işçilerimize mesleki eğitim aldırıyoruz."

TUKSAD Başkanı Dr. Gökhan Görçiz, deney çalışmalarının tamamının sonuçlanmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Belirli bir bölümü sonuçlanmış olup, önümüzdeki aylarda diğer duvar çözümleri test edilecektir. Şu ana kadar yapılan deney çalışmalarında tuğla duvarların deprem performansı beklentilerimizin çok üstünde gerçekleşmiştir. Şöyle basit bir örnek vereyim size. Örneğin İtalya'da yapılan bir deney var. Yurtdışında aynı deney seti içerisinde yapılan başka bir deneyde 3,5 ton yük ile yıkılmış bir tuğla duvar; Turgutlu'da ürettiğimiz izotuğlalardan yapılmış duvar deneyinde ise 18,2 tonla ancak yıkılmıştır. Yani Avrupa'da bile bu deney 4 tonlarda test edilmiş. Biz çok daha yüksek değerlere ulaştık; bu sonuçlar bizim için önemlidir."

Turgutlu'nun papaz eriği meşhursa tuğlasının da meşhur olduğunu belirten Görçiz, şunları söyledi: "Aynı zamanda biz Turgutlu tuğlasına da bir marka almak istiyoruz dernek olarak. Siz nasıl papaz eriğini Turgutlu'ya mal etmek istiyorsanız biz de kaliteyi, iyi renkli, belli ana materyallerden oluşan ham maddesiyle birlikte Turgutlu tuğlasını bir marka yapmak istiyoruz. Bu projenin içerisinde Turgutlu tuğlasına Coğrafi İşaret alma çalışması da yürütülmektedir. Çalışmalarımız birçok alanda devam ediyor."

Kendisi de tuğla sektörünün temsilcisi olan TUTSO Meclis Başkanı Yavuz Semizler, Görçiz'e verdiği bilgi ve çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Semizler, Ağustos-Eylül ayını bulacak test sonuç raporunun işadamları, mühendis ve mimarlar ile birlikte müteahhitlere ve kamuoyuna paylaşacaklarını belirtti.

Kategori : Ekonomi
Tarih : 7/3/2013 21:31
Hit : 1143




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 13

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I