| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
AİLE HEKİMLİĞİ BEBEK ÖLÜMLERİNİ AZALTTI
AİLE HEKİMLİĞİ BEBEK ÖLÜMLERİNİ AZALTTI
Aile Hekimliği uygulamasının etkili bir şekilde devam ettiğini söyleyen Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, bebek ölümlerinde azalma yaşandığını belirtti.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Aile Hekimliği Uygulaması'nın bireyleri biyo-psiko-sosyal çevreleri ile birlikte doğumdan ölüme kadar bir bütün olarak ele alan, bireylere seçme ve tercih etme hakkı tanıyan bir uygulama olduğunu söyledi.

Ziya Tay, "Aile hekimi, anne karnındaki bebekten, ailenin en yaşlı bireyine kadar ailenin bütün fertlerinin sağlığından ve her türlü sağlık sorunlarından sorumludur. Sorumluluğunu üstlendiği kişinin hastalıklardan korunması için gerekli tedbirleri alır, hastalık halinde bilgi ve tecrübesi çerçevesinde tedaviyi gerçekleştirir" dedi. Tay, Aile Hekimlerinin bireylere zaman kaybından kurtardığını belirterek, "Aile hekimleri, bireylerin zaman kaybına yol açacak yanlış yönlenmeleri, düzensizlikleri ve gereksiz sağlık harcamalarını önleyici etkiye sahiptir. Bu sebeple sağlık harcamalarında israf önlenmekte, hastanelerde gereksiz yığılmalar ve hasta mağduriyetlerinin de önüne geçmektedir" şeklinde konuştu.

"AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI İLE BEBEK ÖLÜM ORANI DÜŞTÜ"


Dr. Ziya Tay, Aile Hekimliği uygulaması ile birlikte bebek ölüm oranlarının düştüğünü belirterek, "İlimizde 2007 yılı ikinci yarısında hayata geçen Aile Hekimliği Uygulaması birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde verilebilmesinin önünü açmıştır. Çağdaş dünyaya ait bu uygulamaya geçilmesiyle temel sağlık hizmetleri göstergelerinde de önemli iyileşmeler gerçekleşmiştir. Öyle ki; önceki anlayışta takibini yapan belirli bir hekimi olmaması nedeniyle bir anlamda sahipsiz kalan gebe, bebek ve annenin, yeni anlayışta kendilerinden sorumlu bir aile hekimine kavuşmasıyla anne ve bebek ölümlerinde Avrupa ölçüleri yakalanmış oldu. 2006 yılında binde 9,35 olan bebek ölüm hızı 2012 yılında binde 7,70'e gerilerken, 2006 yılında yüz binde 34,41 olan anne ölüm oranı ise yüz binde 10,59'a geriledi. Tüm dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli bir parametre olarak görülen anne ve bebek ölüm hızında Türkiye, gelişmiş ülke seviyelerini yakalamış oldu" diye konuştu.

Kategori : Sağlık
Tarih : 7/10/2013 09:15
Hit : 2120




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 44

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I