| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
ÜZÜM DİYARI ALAŞEHİR'DE DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI
ÜZÜM DİYARI ALAŞEHİR'DE DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI
Rusya'nın, aldığı 49 ton üzümü geri gönderdiği belirtildi.
Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) uzmanları, Türkiye'den gelen sofralık üzümde yetişkin batı çiçek thripsi bulunmasını gerekçe göstererek Novorossiysk gümrük limanına Türkiye'den gelen 49 ton üzümü geri gönderdi. Bu gelişme yıllık 200 bin ton sofralık üzüm ihracatı yapılan Alaşehir'de denetimlerin artırılmasına neden oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Dinçer, geri gönderilen üzümlerin hangi bölgeden ve gümrükten gönderildiğinin henüz belirlenmediğini, Alaşehir'den yapılan ihracatlar öncesindeki ürün analizlerinin büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini söyledi.

Kalıntıdan dolayı geri dönüşleri minimuma indirmeyi hatta tamamen ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Dinçer, şöyle konuştu: "Bu kısa vadede çözülecek bir sorun değil. Müdürlük olarak bu amaçla kış aylarında çiftçilerimize kalıntı konusunda eğitim veriyoruz. Bugün 5-6 yıl öncesine göre daha iyi bir noktadayız. Burada önemli olan son ilaçlama ile hasat arasındaki azami süreye uyulmasıdır. Bu süreye uyulursa geri dönüşler ortadan kalkar."

MRL DEĞERLERİNİ DİKKATE ALIYORUZ

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden Rusya Federasyonu'na yapılan sofralık üzüm ihracatında analizlere önem verdiklerini ifade eden Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Dinçer, "Rusya Federasyonu'nun belirlediği MRL değerleri dikkate alarak gönderiyoruz. Analizleri üçü Alaşehir'de biri Manisa'da bulunan laboratuvarlarda yaptırıyoruz. Ürünler bu ülkenin MRL değerlerine uygun değilse göndermiyoruz" diye konuştu.

Üzüm üreticileri ve işletme sahiplerini bir kez daha uyaran Dinçer, her iki kesimin sürmekte olan üzüm ihracatının sorunsuz sürmesi için kalıntı konusuna dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

"SORUN ÇOK BÜYÜK DEĞİL, AŞACAĞIZ"

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür de, Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunun Bakanlık nezdinde masaya yatırıldığını ve çözüm arandığını söyledi. Soygür, geri gönderilen 49 ton üzümün hangi gümrükten çıkış yaptığının henüz belirlenmediğini belirterek "Ancak, sorun çok büyük değil. Kısa bir sürede aşacağımıza inanıyorum" dedi.



Kategori : Ekonomi
Tarih : 8/15/2013 11:49
Hit : 4400




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 11

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.01 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I