| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
ÜZÜM HASADI BAŞLADI
ÜZÜM HASADI BAŞLADI
Türkiye'de üretilen yıllık kuru üzüm miktarının yüzde 13'ünün karşılandığı Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'nde bu yılki üzüm hasadına başlandı.
Üzümde bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle önceki yıllara göre yarı yarıya verim düşüklüğü tespit edildiği bildirildi.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçedeki bağ arazilerini dolaşarak hasada başlayan üreticiler ve üzüm hasadında çalışan işçilerle görüştü. Başkan Okur, arazilerdeki incelemeleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada 'üzümün başkenti' olarak bilinen ve 86 bin 610 dekar alanda üzüm üretiminin yapıldığı Saruhanlı'da hasadın başlandığını belirtti. Üzümün 151 yıllık geçmişiyle ülkemizin en eski ihraç ürünlerinin başında yer aldığını ifade eden Okur, ilçede 20-25 gün sürecek olan üzüm hasadında yaklaşık 10 bin civarında yerli ve yatılı amelenin çalışacağını kaydetti.

REKOLTE YARIYA DÜŞTÜ

Bu yıl yaşanan tabiat olayları nedeniyle üzümde verim kaybı görüldüğünü dile getiren Okur, şöyle dedi: "Üzüm veriminde yarı yarıya varan bir düşüş söz konusu. Biz üreticilerimize şunu tavsiye ediyoruz. Üzümü hasat ettin, baktın ki verim düşük. Götürüp hemen satsan zarar edeceksin. İşte burada akıllı davranıp üzümü bekletmek ve üzüm fiyatının artmasına katkıda bulunmak gerekiyor. Üreticilerimizden isteğimiz üzümlerini açığa dökmemeleridir. Bugün 4 lira olan üzümün kilogram fiyatı çiftçiyi tatmin etmiyor. Rekolte de yarı yarıya düşüş var. Geçen yıla göre bir hesap yapılacak olursa, bu yıl ki maliyet aynı, üzümün satış fiyatı aynı ama verim aynı değil. Yüzde 50 düşüş var. Buradan bir kez daha üreticilerimize sesleniyorum ?Üzümünü emanete dökme, ihtiyacın kadar sat'."

Başkan Okur, bu yılki rekolte düşüklüğüne karşın ülkemizde geçen yıl 310 bin ton kuru üzüm üretildiğini, bunun 279 bin tonunu Manisa'nın, 45 bin 500 tonunu da 14 milyon asma ağacı bulunduğu Saruhanlı'nın karşıladığını anlattı. İzmir Ticaret Borsası'nın bir süre önce bu yılki Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesini 242 bin 635 ton olarak açıkladığını anımsatan Okur, bu rakamın gerçekleşmesinin mümkün görünmediğini savundu.

Okur, bağlardan hasat edilip güneş altında kurutulan üzümlerin İlçedeki işletmelerde işlenip, Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini sözlerine ekleyerek şunları kaydetti: "İlçemizde 5 adet üzüm işletmesi mevcut. Bu işletmelerde toplam bin civarında işçi çalışıyor. İşletmelerde her yıl ortalama 85 bin ton kuru üzüm işlenip yurtdışına ihraç ediliyor. Üzüm yurt dışında ekmek, kek ve pasta yapımında kullanılıyor. Kuru üzüm ayrıca müzli adı verilen ve özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bir karışımda da kullanılıyor."

ÜZÜM ÜRETİCİSİ MUTSUZ

Saruhanlı'nın Kumkuyucak Beldesi'nde yaşayan üzüm üreticisi Memduh Fakı ise ortaya çıkan rekoltenin iç açıcı olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Her yıl yüksek rekoltede üzüm alıyordum. Fakat bu yıl, don dolu ve kırağı gibi hasarlardan dolayı üzüm rekoltemiz düştü. Önceki yıllarda bir dekar araziden 700 kilogram ürün elde ederken, bu yıl bu rakam 300 kilograma kadar düştü. Şu an piyasada kuru üzüm kilogram fiyatı 4 lira. Ancak bu verim düşüklüğüne bakılırsa bu fiyat çiftçiyi kurtarmaz. Onun için üreticiler kuru üzüm fiyatının en az 5 lira olmasını bekliyor. Eğer fiyat artmazsa bu yıl üretici bu işten para kazanamaz."

Ali Rıza Fakı da "Bu yıl bağların uyanma döneminde bir kaç kez doğal afet meydana geldi. Bundan dolayı verim düşüklüğü yaşandı. Bunun yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışı da göz önüne alırsak, bugün 4 lira olan kuru üzümün kilogram fiyatı üreticiyi zor durumda bırakır. Bu fiyatla üretici el emeğini bile zor çıkaracak gibi görünüyor." diye konuştu.



Kategori : Ekonomi
Tarih : 8/20/2013 13:30
Hit : 4202




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 4

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I