| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
GEDİZ HAVZASI'NDAKİ SU KİRLİLİĞİ EN AZA İNDİRİLECEK
GEDİZ HAVZASI'NDAKİ SU KİRLİLİĞİ EN AZA İNDİRİLECEK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, TÜBİTAK tarafından Gediz Havzası'nda özel bir çalışma başlatıldığını belirtti.
Kınacı, "TÜBİTAK ve Ortadoğu Teknik Üniversitesinin ortak projesi ile Gediz Nehrinde özel bir çalışma yapılacak. Hiç bir zaman Gediz Havzası'nda kirliliği sıfıra indirmemiz mümkün değil. Kirliliği sıfıra indirebilmek için faaliyeti tamamen durdurmak lazım. Faaliyeti durduramayacağımıza göre Gediz Havzası'nda kirliliği kabul edilebilir seviyeye düşüreceğiz." dedi.

Gediz Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı, Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin başkanlığında gerçekleştirildi. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Konferans Salonunda yapılan toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Havza Yönetimi Baş Mühendisi Ahmet Avni Atayol, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç ve ilgili müdürlükler ve temsilcileri katıldı.

GEDİZ HAVZASI BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, "Gediz havzası çok büyük bir öneme sahip. Bununla ilgili olarak toplantılar yapacağız. Yaptığımız toplantılar neticesinde anlamlı ilerlemeler olup olmadığını da ciddi şekilde takip edeceğiz. Özellikle toplantılarda geriye dönük bir şekilde hangi kurum ne kadar ilerleme sağlamış buna da ciddi bir şekilde bakacağız. Bende böyle bir toplantıya ilk defa katılıyorum. Gediz havzasıyla ilgili konuları öğrenme aşamasındayım. İnşallah hep beraber belli bir aşamaya geliriz" dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, toplantıların amacının Gediz suyunu hem miktar hem kalite olarak havzayı bir bütün olarak düşünüp planlamak olduğunu belirterek, "Tekil olarak yerleşimlerin, sanayilerin veya arazilerin su ihtiyacını karşılamak değil burada hedefimiz bir bütün olarak mevcut su potansiyelini gelecekteki ihtiyaçları da dikkate alarak en uygun şekilde kullanımını sağlamak. Bütün tarafların bir araya gelmesiyle suyun en verimli şekilde kullanımı sağlamak birinci hedefimiz. Şimdiye kadar yapılan uygulama tekil yerleştirmenin tekil ihtiyaçların en kısa yoldan sağlanmasına yönelikti. Buda suyun verimli bir şekilde kullanılmasını önlüyordu. Ayrıca suyun kalitesinin korunması açısından da yetersiz kalıyordu. Burada hedefimiz bütün tarafları bir araya getirip mevcut uygulamayı en verimli şekilde sağlamak aynı zamanda mevcut problemleri ortaya koyup bunu tartışıp uygun çözümler geliştirmektir. Eğer burada çözemediğimiz problemler varsa bunu bir üst yönetime raporlamaktır. Havza yönetimi kendi çözemediği problemi daha üst yani su yönetimiz üst kuruluna aktarıyor. Bu toplantılara gelen ilgili kuruluşların hazırlıklı olarak gelmesi lazım. Gediz havzası ile ilgili söylenmesi gereken çok şey var. Gediz suyu birçok alanda kullanılıyor. Bu suyun kullanılma maksadına uygun olarak uygun kalitede su temin edemediğimiz çok açık. Bunu yapabilmemiz için bu toplantılarda bunları söylememiz gerekiyor. İlgili kuruluşlar kendi üzerine düşen görevi yapıyor mu. Buradaki amacımız ilgili kuruluşların kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesini sağlamak" dedi.

"HAVZA YÖNETİM PLANINA İLK OLARAK GEDİZ HAVZASI'NDA BAŞLAYACAK"

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak Gediz Havzası'na büyük önem verdiklerini belirten Cumali Kınacı, "2013 yılında havza koruma eylem planlarını tamamladık. Toplan 25 havzada planladık. Bu havzalar içerisinde Gediz Havzası da var. Gediz Havzası'nda suyun koruması ve iyileştirilmesi için neler gerekiyor ve ilgili kurumlar neler. Bunların hepsi belli. Bir de iş planı var. Bu iş planına uygun olarak herkesin ne yapacağı açıktır. Bundan sonraki aşama havza yönetim planlarının hazırlanması. Şuanda Avrupa Birliği destekli 4 tane havza için proje çalışmalarına başladık. Kendi ülke kaynaklarını kullanarak da havza yönetim planına ilk olarak Gediz Havzası'nda başlayacak. Havza yönetim planı içeriğinde öncelikle havzayı korumak için yapılacak. Yer üstü ve yer altı suları hangi maksatlarla kullanılacak. Bu suyun ne kadarı içme ve kullanıma, sanayiye ve sulamaya na kadar ayrılacak. Doğal hayatın korunması için gerekli olan su miktarı nedir. Bunların hepsi bu planın içerisinde bulunacak. Ayrıca taşkın ve kuraklık yönetim planları da başlıyor. Kurak dönemde suyu nasıl koruyacağız ve nasıl dağıtacağız. Taşkından koruması için alınması gereken önlemler neler gibi önemli hususlar yer alıyor. Bunlarla ilgili çalışmaları önümüzdeki yıllarda başlayacağız" diye konuştu.

"HİÇ BİR ZAMAN GEDİZ HAVZASI'NDA KİRLİLİĞİ SIFIRA İNDİRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Yeni bir projeye başladıklarını vurgulayan Kınacı, "Gediz Havzası'ndaki yer altı suyunu kalitesinin korunması ile ilgili bir çalışma. Öncelikle DSİ tarafından su kalitesi ve su kütleleri belirlendi. Her bir su kütlesi için su kalitesi nedir? Bu su kalitesinin eşit değerleri nedir. Arka plan seviyeleri nedir. Bunların su çekme potansiyel nedir. Baskılar nelerdir. Bu baskıların etkileri en aza indirebilmek için alınacak önlemler nelerdir. Bunlar ortaya konacak. Bu ilk defa Gediz Havzası'nda başladı. Ayrıca TÜBİTAK tarafından bu havzada çok özel bir çalışma başlatılıyor. TÜBİTAK tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile birlikte yürütülecek. Bu proje ile öncelikle buranın taşıyabileceği bir kirlilik miktarı var. Hiç bir zaman Gediz Havzası'nda kirliliği sıfıra indirmemiz mümkün değil. Kirliliği sıfıra indirebilmek için faaliyeti tamamen durdurmak lazım. Faaliyeti durduramayacağımıza göre Gediz Havzası'nda kirliliği kabul edilebilir seviyeye düşüreceğiz. Biz buna kirlilik çözümleme kapasitesi diyoruz. Bu kirliliğin üzerinde kalan kirliliğin giderilmesi lazım. Her havza için deşarj standartları geliştirmek lazım. Bunu da ilk defa bu havzada önümüzdeki yıl tamamlamak üzere yapmaya başladık. Bu çalışmaları hep beraber yapacağız" şeklinde konuştu.







Kategori : Ekonomi
Tarih : 6/18/2015 00:10
Hit : 3523




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 1

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I