| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
Mangala Oyunu tekrar sahnede
Mangala Oyunu tekrar sahnede
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Manisa Valiliği'nce yürütülen "Umutlar Çiçek Açsın" projesi kapsamında Türk strateji ve zeka oyunu olarak kabul edilen Mangala'nın tanıtımı için Saruhanlı ilçesinde etkinlik düzenledi.
Saruhanlı'daki Neval Yaralı Milli Egemenlik İlköğretim Okulunda düzenlenen etkinlikte, unutulmaya yüz tutan, 4 bin yıllık geçmişe sahip Mangala oyunu öğrencilerine tanıtıldı.

Saruhanlı Gençlik Merkezi Müdürü Kadircan Odabaşı, Mangala'nın insanda kurnazlık, uyanıklık, önceden görme, esneklik, direnme ve sağgörü kabiliyetini geliştirdiğini kaydetti. Tarihi araştırmalara göre Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığının tespit edildiğini ancak günümüzde bu oyunun çok fazla bilinmediğini ifade eden Odabaşı, şunları kaydetti: "Mangala Anadolu'da zekâ oyunu olarak biliniyor. Birçok kavim 4 bin yıl boyunca bu oyunu oynamış. Bizlerde eski Türk medeniyetlerinde çok sevilen Mangala isimli oyunun yeniden popülerlik kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bu oyunu çocuklarımıza tanıtıp öğretiyoruz."

MANGALA OYUNU

Hareket etmek anlamına gelen ?Mankala'dan türeyen Mangala, 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanıyor. Mangala tahtasında, 12 çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koymaları için 2 hazine bulunuyor.
Her oyuncunun önünde 6 adet çukur ve sağ taraflarında ise kazandıkları taşları koyabilmeleri için 1'er hazine mevcut. 24 taşa sahip olan oyuncu bu taşları kendi önündeki 6 çukura 4'er adet dağıtır. Oyuna kurayla başlanıyor. En az 25 taş toplayan oyuncu, oyunu kazanmış oluyor.


Kategori : Eğitim
Tarih : 1/14/2013 18:43
Hit : 1878




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 1

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I