| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
Kaçak kazı Mağduru Tümülüs, Sit alanı olarak Tescil edildi
Kaçak kazı Mağduru Tümülüs, Sit alanı olarak Tescil edildi
Saruhanlı ilçesine bağlı Gökçeköy beldesi Asartepe mevkiinde, içinde tarihi bir oda mezar ile lahit mezarın bulunduğu Tümülüs, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Saruhanlı'nın Gökçeköy beldesinde Asartepe mevkiindeki yapı kalıntısı, birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. Bu alanda bundan böyle bilimsel kazı çalışmaları dışında herhangi bir uygulama ve ağaçlandırma yapılamayacağını belirten Kurul, bölgeden taş, toprak, kum ve benzeri malzeme alınamayacağını, kireç, taş, tuğla, mermer, kum ve maden ocakları açılamayacağını, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemeyeceğini duyurdu.

Gökçeköy Belediye Başkanı Nasuh Tosun, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, sit alanı ilan edilen bölgede define aramak amacıyla geçmişte birçok kez kaçak kazı yapıldığını ifade etti.

Tümülüsün içinde oda mezar ile lahit mezar bulunduğunu, bu bakımdan bu alanın define avcılarının dikkatini çektiğini dile getiren Başkan Tosun, şunları kaydetti: "28 yıl önce beldemizde yaşayan bir vatandaşımız burada traktörü ile tarla sürerken pulluğa takılan kaya parçasının bulunduğu yeri kazmış, yeraltından oda mezar çıkmış. Mezarın içinde insan kemikleri ve bazı değerli eşyaların bulunduğu da ifade ediliyor. Oda mezar o tarihten beri öylece duruyor. Bu bölgenin alt tarafında ise
lahit mezar var. Bölgede zaman zaman kaçak kazılar yapılıyor. Umarım artık bu gibi durumlar olmaz."

Bu arada geçtiğimiz aylarda, Saruhanlı'nın Büyükbelen beldesi ile Gölmarmara'nın Hacıveliler köyü sınırları içinde kalan Kaymakçı mevkisindeki bölge ile Saruhanlı'ya bağlı Lütfiye köyü yakınlarında bulunan Kaletepe mevkisi üçüncü derece arkeolojik sit olarak tescil edilmişti.

Kategori : Güncel
Tarih : 3/7/2013 21:43
Hit : 4754




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 9

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.00 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I