| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
SARIGÖL'DE 300 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR
SARIGÖL'DE 300 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR
Sarıgöl ilçesinde çiftçiler, geleneksel Olcak Dede yemeğinde buluştu, biri büyükbaş olmak üzere 37 hayvanı kurban etti.
Sarıgöl'e bağlı Dindarlı Köyü'nde 300 yıldan bu yana yapılan geleneksel Olcak Dede bolluk ve bereket duasında bri araya gelindi. Sabahın erken saatlerinde yola koyulan yüzlerce çiftçi, yanlarında getirdikleri küçükbaş hayvanları kurban etti. Kurbanların etleri kazanlarda pişirildi. Ardından birlik ve beraberlik temennisi ile afiyetle yendi.

Olcak Dede geleneğinin 300 yıldır yapılmakta olduğunu belirten Dindarlı Köyü Muhtarı Yahya Birgili, "Her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü yapıyoruz. Yağmur yağsa de, yağmasa da buraya çıkarız. Burada kurban kesimleri yapılır, birlikte yemekler yenir. Gelenler yanlarında mutlaka bir yiyecekler getirir ve ortaya koyar. Öğle namazı sonuna kadar bayanlar tarafından sofralara hazırlanır ve yiyecekler birlikte tüketilir. Olcak Dede'nin mezar başında genç kızlar dilekler tutarak, yemeni bağlalar. Bayanlar da bir yanadan pişi yaparak katılanlara ikram ederler" dedi.

Bu yıl yapılan geleneksel Olcak Dede törenlerinde 34 kuzu, 2 oğlak ve bir de büyükbaş hayvan olmak üzere 37 hayvanın kurban edildiğini belirten Birgili, Olcak Dede geleneğinin tarihçesini şöyle anlattı."Bundan 300 yıl önce Olcak isimli bir çoban genç yaşta ölür. Şimdiki Olcak Dede tepesine gömülmesini ister .Arkadaşları her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günleri Olcak isimli genci yemekli olarak anmaya başlar. Bu arada arkadaşları burada silah yarışları yapar, güreşler tutarlarmış. Bu yıllarca devam etmiş. Halen de devam ettirmekteyiz. Buraya yüzlerce çiftçi gelir. Birlik ve beraberlik içersinde yemekler yenir ve gelecek yıl için tekrar buluşmak üzere veda edilir."

Bu arada, Olcak Dede'de kesilen kurbanların derilerinin ise topluca açık arttırma ile satılarak, elde edilen gelirin buranın yolu, gelecek yılki buluşmada kullanılacak malzemelerin alımı için kullanıldığı belirtildi.

Kategori : Güncel
Tarih : 5/4/2013 17:55
Hit : 1738




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 18

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.00 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I