Yunusemre Belediyesi’nin Bağyolu’ndaki arazi karşılığında aldığı villalar ile belediye şirketlerinde görev yapan isimlere ödenen huzur hakları, Ekim ayı meclis toplantısının gündemine damga vurdu. Meclis üyelerinin eleştirileri üzerine Belediye Başkanı Semih Balaban ile üyeler arasında karşılıklı açıklamalar ve suçlamalar yaşandı.
Bağyolu arazisi ve villalar gündemde
Toplantıda ilk tartışma, Bağyolu’ndaki arazinin satışının ardından belediyeye kazandırılan villalar üzerinden yaşandı.
CHP’li Meclis Üyesi Erdinç Yavaşlı, arazi satışına ilişkin ihaleyi MAYEP A.Ş.’nin kazandığını, daha sonra villaların belediyenin diğer şirketi Yatırım A.Ş.’ye devredildiğini belirtti. Yavaşlı, kaç villanın alındığı konusunda yeterli açıklama yapılmasını isterken, belediye şirketlerinin yönetimlerinde görev yapan bazı isimlerle ilgili de eleştirilerde bulundu.
Yavaşlı ayrıca bazı kişilerin aynı anda birden fazla kurumdan maaş aldığı iddiasını gündeme taşıdı.
Balaban: “MAYEP’in borçları vardı, bu yüzden devir yapıldı”
Eleştirilere yanıt veren Belediye Başkanı Semih Balaban, Bağyolu’ndaki arazi için düzenlenen ihaleye başka bir firmanın katılmadığını ve ihalenin MAYEP A.Ş. tarafından alındığını söyledi.
MAYEP’in borçları nedeniyle şirketin varlıklarına haciz işlemi uygulandığını belirten Balaban, villaların Yatırım A.Ş.’ye devredilmesinin bu nedenle gerçekleştiğini ifade etti.
Balaban, “9 tane villa için anlaşıldı. 2 tanesini de belediye bağış aldık. MAYEP’in de borçlarını yapılandırdık. Taksitleri ödenmeye başladı. MAYEP’te haciz tehlikesi olduğu için bu yolu seçtik. Her şey şeffaf bir şekilde ilerledi” dedi.
Huzur hakkı tartışması da meclisi gerdi
Toplantının bir diğer tartışma konusu ise belediye şirketlerinde görev yapan isimlere ödenen huzur hakları oldu.
Balaban, eleştiriler üzerine bazı kişilerin gönüllü olarak görev yaptığını ve bu kişilere denetleme kurulu kapsamında huzur hakkı ödendiğini belirtti.
Siyasi geçmişi bulunan isimlerle ilgili de açıklama yapan Balaban, önceki dönemlerde farklı siyasi partilerde görev yapmış kişilerin belediye şirketlerinde görev almasını örnek göstererek, “Siyasi olarak bedel ödeyenlerin arkasında durduk, destek verdik” dedi.
Balaban, belediyede görev alanların büyük bölümünün kurumda emek veren kişiler olduğunu savunarak, siyasi nedenlerle görev verilenlerin oranının düşük olduğunu ifade etti.
“İspatlanırsa istifa ederim”
Meclisteki tartışmaların bir diğer başlığı ise belediyede “bankamatik çalışan” bulunduğu iddiaları oldu.
Başkan Balaban, belediyede binlerce çalışanın bulunduğu yönündeki iddiaların belgelenmesi halinde görevinden ayrılacağını söyledi.
Balaban, “2 bin 500-3 bin kişi belediyede çalışıyor diyenler belgeleriyle ispat etsin, istifa edeyim. Bizde bankamatik çalışan yok, asla olmadı. Çalışan sayımız bellidir” ifadelerini kullandı.
Toplantı boyunca Başkan Semih Balaban, Başkan Yardımcısı Ali Kuyumcu, CHP’li Erdinç Yavaşlı ve AK Partili meclis üyeleri arasında karşılıklı açıklamalar ve suçlamalar yaşanırken, villa satışı, belediye şirketleri ve huzur hakları üzerinden başlayan tartışma mecliste tansiyonu yükseltti.




