Kovancıoğlu, Yunusemre’de imar planlarında ciddi usulsüzlük tespit ettiklerini duyurdu. Kovancıoğlu, MHP’nin duruşunun net olduğunu belirterek,

“Türk milletinin çıkarlarını korumak, kamu malını gözetmek ve adil, planlı şehirleşmeyi sağlamak bizim hem siyasi hem de vicdani görevimizdir. Her türlü peşkeşin, kayırmacılığın ve haksız kazancın karşısında durmak zorundayız.” dedi.

Son günlerde ilçede ortaya çıkan “emsal değeri” ile ilgili düzenlemelerin hem şehircilik ilkelerine hem de kamu vicdanına aykırı olduğunu savunan Kovancıoğlu, bazı değişikliklerin belli kişi ya da gruplara avantaj sağlamak amacıyla yapıldığına dair güçlü şüpheler olduğunu söyledi.

“Kamu kaynaklarının, belirli çevrelerin zenginleşme aracına dönüşmesine sessiz kalamayız.” ifadelerini kullandı.

Kovancıoğlu, 5 Ağustos 2025’teki Yunusemre Belediye Meclisi toplantısında, CHP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul ettiği plan değişikliğini örnek gösterdi. Söz konusu değişiklik, Muradiye Mahallesi’ndeki 26 ada, 5 ve 6 numaralı parselleri kapsıyor. Ona göre “teknik düzenleme” gibi sunulan bu karar, kamu yararına ve planlama esaslarına aykırı.

Kovancıoğlu’nun paylaştığı tespitleri şu şekilde:

  • Plan paftasında konut alanı için E=1.00 emsal belirlenmişken, plan notlarında 3000 m² üzerindeki alanlar için E=3.00 ve 21 kat yapı izni verilmiş. Bu durum, hem çelişkili hem de yanıltıcı.

  • Sadece bu iki parsel için getirilen notla yaklaşık 396.134 m² ekstra inşaat hakkı tanınmış. Ortalama 30 bin TL/m² fiyatla bu, yaklaşık 12 milyar TL’lik kişisel kazanç anlamına geliyor.

  • Değer artış payı hesaplanmamış, kamuya hiçbir fayda sağlanmamış.

  • Değişiklik, 1/5000 ölçekli nazım imar planına uymuyor.

  • MASKİ, UEDAŞ, UKOME, AFAD gibi kurumlardan gerekli onayların alınıp alınmadığı ve teknik belgelerin hazırlanıp hazırlanmadığı belirsiz.

Kovancıoğlu, bu düzenlemenin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesi ile Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 25 ve 26. maddelerine açıkça aykırı olduğunu söyleyerek,

“Bu, kamu vicdanında karşılığı olmayan, şehircilik kurallarını bozan ve belediye meclis üyelerini hukuki sorumluluk altına sokabilecek ayrıcalıklı bir uygulamadır.”

dedi.

Sürecin peşini bırakmayacaklarını belirten Kovancıoğlu,

“Manisa’mız için adaletli, yaşanabilir bir şehir hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Yanlışları sorgulamaya, kamu yararını savunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.