| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
SOMA'NIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI
SOMA'NIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI
Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından 2023 yılına kadar desteklenen projelerde nelere öncelik verilmesi gerektiği konusunda toplantı yapıldı.
Toplantıda 2023 yılına kadar Soma'da Tarım, Sanayi, Turizm, Maden, Çevre, Afet, Sosyal Yaşam, Sosyal Adalet ve Temel Hizmetler konusunda yapılabilecek çalışmalar masaya yatırıldı.

Soma Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıya Soma Kaymakam Vekili Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene'nin yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Zafer Kalkınma Ajansı(ZEKA) Birim Başkanı İskender Leblebici ve Planlama Uzmanı Hakan Oltan, ajansın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İlk olarak konuşan ZEKA Birim Başkanı İskender Leblebici Zafer kalkınma Ajansı olarak 53 ilçede toplantılar yaptıklarını belirterek, "Son toplantımızı Soma'da yapıyoruz. TR33 bölgesi olarak Soma'da 2014-2023 yılı içinde bölgenin gelişmesine yerelin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yön vermek amacıyla başlatılan bu süreç planın uygulanabirliği açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.

Soma'nın diğer il ve ilçelere göre göç alan bir ilçe olduğunun altını çizen Leblebici, "Soma nüfusu artan ilçeler arasında yer alıyor. Bu şekilde sadece bir kaç ilçemiz var. Diğer ilçelerimizde ise tam tersi nüfus azalması yaşanıyor." dedi.

SOMA YATIRIMLARLA ADINDAN SÖZ ETTİRECEK

Soma Kaymakam Vekili Ali Sırmalı Soma'nın öncelikleri konusunda konuştu. Sırmalı; "Soma enerji kenti. Yeni termik santralin faaliyete geçmesi, maden rezervlerinin belirlenmesi ile birlikte Soma'da maden ve enerji konusunda önemli gelişmelerin olacağına inanıyorum. Özellikle Çandarlı limanının yapılması ile birlikte demiryolu ile buraya bağlanması halinde maden ve diğer konularda güzel gelişmeler yaşanacak. İzmir- İstanbul otobanı Soma'nın yanından geçmesi ilçemizi olumlu yönde etkileyecektir. Bu da 3-4 yıl içinde tamamlanır. Organize Sanayi Bölgesi yapımı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İlçe merkezinde yaşantı daha çok. Bölgesel Isıtma Sistemi ile ilgili Soma'nın ısıtılması gündemde. Adliye Sarayı yapımı önümüzdeki yılda başlayacak. Soma'da çevre yolu yapımı devam ediyor. Ekonominin canlılık kazanması açısından yol çok önemli. Soma bu konuda çok şanslı demiryolu, karayolu ile uğrak noktası durumda. Soma, şu anda Manisa'nın 4. büyük ilçesi, yapılan yatırımlar ile birlikte önümüzdeki yıllarda bölgede ve Manisa'da adından söz ettirecek bir ilçe haline geleceğine inanıyorum." dedi.

SOMA'NIN BÜYÜMESİ ENERJİ ÜRETİMİNE BAĞLIDIR

Belediye Başkanı Hasan Ergene ise; "Önümüzdeki süreçte Soma enerji, üretim üssü olarak hükümetimizin gündeminde önemini korursa mevcut santrale ilave olarak yeni bir termik santral yatırımı daha burada gerçekleştirilebilir. Saha karşılığı Kolin firmasının aldığı 500 megavatlık yeni bir termik santral yapılacak. 3000 kişiye istihdam sağlayacak. Nakliyecilik sistemi gelişebilir. 3-4 yıl içinde izinler alınırsa yatırım hayata geçerse Soma'nın en yakın sıçrama noktası bu olacaktır. Soma'da nüfus artışı termik santralin devreye girmesi ile orantılıdır. Madencilik emek yoğunluğu olan bir sektördür. İstihdamın artış nedeni termik santralin elektrik üretimidir. Santralimiz uzun yıllardır yatırım alamadığı için rehabilitasyonu yapılamadığı için biraz sendeleme yaşadı. Bu sene bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu da ELİ'nin kömür üretimini azalttı. 10 milyon tonlardan 4 milyon tonlara düşürdü. Soma'nın büyümesi enerji üretimine bağlıdır. Enerji bakanlığımızın talimatı ile yenilenmesi ile ilgili strateji geliştiriliyor. Kısım kısım bakıma alınıyor. İstanbul- İzmir otoyolu, Çandarlı Limanı ile buralar cazibe merkezi haline gelebilir." dedi.

ELİ Müessese Müdür Yardımcısı Süleyman Altıparmak da; "Soma'da 1 milyon tonluk rezerv bulunuyor. Yıllık 15 milyon ton üretim yapılıyor. Türkiye'nin Sanayi ve ısınmasında %27'lik kısmı ELİ karşılıyor. Soma'da yeni bir pilot tesis kuruluyor. Gazdan mazot benzin üretimi için tesis kuruluyor. 2 yılda tamamlanması amaçlanıyor. Koç grubu metan gazı santrali kurma hedefi var. Yeni kurulacak termik santralle birlikte 153 milyon tonluk bir rezerv verildi. Yıllık 3,5 milyon ton kömür yakacağı hedefleniyor. Buda 40 yılı aşkın bir sürelik yatırım demektir. Soma Rüzgar enerjisi açısından da verimli bir alan sahip." şeklinde konuştu.

SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ise, "Bizim 2023 yılını görmeyi bırakın bir gün sonramızı göreceğimiz belli değil. Önümüzde özelleştirme süreci var. 6 ay öncesine kadar Soma özelleştirmede 1. sırada yer alırken şimdi son sıraya alındığını görüyoruz. Gezdiğim santraller açısından Soma en zayıf santraller içinde yer alıyor. Mevcut santralin fizibilitesinden ziyade bizim yeni bir termik santral kurulması amacımız. Soma'ya bin megavatlık bir santral kurulması lazım. Enerji bakanımıza bu isteğimizi ilettik. Olmaz dedi. Bu termik santralimiz ekonomik ömrünü tamamlamış. Biz elimizden geldiğinde yapılan yatırımlar doğrultusunda rehabilitasyonunu sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kategori : Ekonomi
Tarih : 7/20/2013 07:28
Hit : 2354




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 19

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.01 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I