| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
ÜZÜM DE İLAÇ KALINTISI UYARISI
ÜZÜM DE İLAÇ KALINTISI UYARISI
Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, son yıllarda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında tarım ilacı kalıntı sorununun yaşandığını söyledi.
Bölgede üzüm hasadında neler yapılması gerektiğini Bizim Kafeterya'da yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısı ile anlatan Aksoy, savrulmuş çekirdeksiz kuru üzüm alım satımında ürünün kalitesinin korunması için yeni naylon kanaviçe torbalarının kullanılması gerektiğini vurguladı.

İlçenin en önemli ihraç ürünlerinden birisinin çekirdeksiz kuru üzüm olduğunu belirten Aksoy, "İlçemizde 96 bin 215 dekarlık bağ alanı vardır. Salihli Ticaret Borsamızda 2011-2012 sezonunda 54 bin 324 ton, 2012-2013 sezonunda ise Temmuz ayı sonu itibari ile 69 bin 133 ton kuru üzüm tescili yapılmıştır. Bunun karşılığında da yaklaşık 217 Milyon Türk Lirası bir para girişi olmuştur. Bu yılki üzüm rekoltesinin yaşanan doğal afetler yüzünden düşük olması beklenmektedir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 80?i ihraç edilmektedir. Temmuz ayı sonu itibari ile yaklaşık 227 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapılmış ve karşılığı olarak ülkemize 488 Milyon 500 bin dolar döviz girmiştir." dedi.

"ÜZÜMDE KALINTI SORUNU"


Üzümde kullanılan tarım ilaçlarının meydana getirdiği kalıntının bazı sorunlara yol açtığını kaydeden Aksoy, "İlacın kesinlikle belirtilen dozda ve zamanında kullanılması, bağ da ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama yapılması, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerekmektedir. Yine üzümleri kuruturken renk kaybına ve kalıntıya sebep olunmaması için mutlaka zeytinyağı kullanılmalı, piyasada bulunan ucuz bandırmalık yağlar kullanılmamalıdır. Hasatta çürüklü salkımlar kesinlikle ayrı toplanmalı, bu tip salkımlar sağlam salkımlarla birlikte kurutulmamalı, kurutma esnasında kalın sergi yapılmamalı, sergide üzümler yaş toplanmamalı, üzüm iyi kurutulmalı, kurutma kontrollerinin serin saatlerde yapılarak sergide kaldırılan üzümlerin küçük çuvallarda ve nemli olmayan depolarda muhafaza edilmesi üreticilerimizin yararına olacaktır. Savrulmuş çekirdeksiz kuru üzüm alım satımlarında ürünün kalitesinin korunması için yeni naylon kanaviçe torbaların kullanılması zorunludur. Yeni naylon kanaviçe torba içerisinde satışa sunulan çekirdeksiz kuru üzümde ambalaj darası 60 kilograma kadar hesaplanır, 60 kilogram üzerindekilerde ise bunun 2 katı oranında dara düşülür. Ürünün kalitesinin yükseltilmesi açısından gübre çuvalı, yem çuvalı gibi maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Üreticilerimiz belirtmiş olduğumuz konulara dikkat ederlerse ilçemizin en stratejik ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorunlar yaşamayız. Hem üretici hem ihracatçı emeğinin karşılığını tam olarak alır. Yüzde yüz sermaye ürünü olan ve sizin ürününüz olan çekirdeksiz kuru üzümümüz ile ülkemize giren döviz miktarına ufakta olsa katkı vermiş oluruz." şeklinde kaydetti.



Kategori : Güncel
Tarih : 8/25/2013 14:18
Hit : 1988




Kizilay Web Banner 950X100

DİĞER HABERLER



YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 72

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.02 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I