| İletişim | Künye | Arşiv/ Arama |
" Spil bunu haketmiyor! "
Manisa sahipsiz bunu anladık hatta yaşayarak her dönemde tecrübe ettik. Yoksa Manisa sahipli olsa Türkiye'nin neredeyse en pahalı suyunu kullanmazdık. Burası ayrı bir konu bunu ayrı bir zamanda detaylı şekilde irdeleyeceğiz.

Şimdi gelelim esas konumuza Manisa'nın marka değerleri arasında yerini alan hatta başı çeken Mitolojik zamanlara kadar uzanan geçmişe sahip içinde Anemon gibi nadide bir mücevheri barındıran türlü türlü endemik bitkiye ev sahipliği yapan Kybele'nin anavatanı Ağlayan Kaya'nın hamisi eşsiz güzellikte ki Spil Dağı.

Yaşımız belli bir kemale erdi. Artık merdiveni dayayacak bir argüman da kalmadı çünkü kırkın içinden geçiyoruz. Kumlu dere olan ama halk arasında Çaybaşı deresi olarak bilinen yerde büyüdük. Rahmetli babamın deniz yerine bizi dağa, yaylalara götürmesi sebebiyle biz gözümüzü her hafta sonu Spil'de, Bozdağ'da, Yuntdağında ve civar yayla mesire alanlarında açardık.

Manisa'da sporu gençlere sevdiren bana göre ve herkese göre tereddüt dahi etmeden evet diyebilecekleri spor adamı Ediz Barış ağabeyim dostumla birlikte Spil'in her karışında adım atmışlığımız, tırmanışlar yapmışlığımızın olduğu yeri geldiğinde çöplerini topladığımız evimizdir Spil Dağı.

Anlatmak istediğim aslında şu Spil Milli Parkı Atalanı olarak bilinen mesire alanı ve orada ki halkın hizmetine sunulan imkanlar. 2020 yılında artık orada şahit olduğumuz kullanmak zorunda olduğumuz bizlere reva görülenlerin değişmesi gerekir. Oraya gelenlerin hiçbirisi bedavadan gelmiyor Mesire alanına girmek için küçük araçlar dahil hatırı sayılır bir ücret ödeyerek giriyor. Evlerde kalanlar ise daha da hatırı sayılır bir ücret ödüyor oraya hiç girmiyorum. Konumuz Mesire alanında ki ortak kullanım içerisinde olan Çeşmeler, WC'ler ve çöp konteynırları. İşleten firma kim bilmiyorum ilgilenmiyorum da. Herkes kendisinin kalitesini oturuşuyla kalkışıyla konuşmasıyla hal ve hareketleriyle davranışı ve sunduğu hizmet ile gösterir. Oraya gelen insanların hiçbiri orada sunulan aslında sunulan bir şey yok reva görülen desek daha doğru olur. Reva görülen hizmete layık değil. Çünkü oraya gelenler insan. Normal zaman da ne lavabolarında el yıkayabilirsiniz ne WC'lerine girip ihtiyacınızı gidermek istersiniz ne de çöp konteynırlarına çöp atabilirsiniz. Ama orada olan insanlar bu olmaz yapılmaz denilen herşeyi yapmak zorundalar çünkü içeri girerken verdikleri hatırı sayılır paranın karşılığı olarak bundan başka alabilecekleri ya da alternatif başka gidebilecekleri bir yer yok.

Dediğim gibi işletmeciye sözüm yok o kazancının peşinde benim sözüm sitemim denetleme mekanizmasını uygulamayanlara. Başlıkta da dediğim gibi Spil'de mi sahipsiz! Demek ki sahipsiz. Sahipli olsa evyesi yerinden fırlamış, giderleri tıkanmış lavabolar olmaz. Covid19 gibi salgının olduğu bir zaman da WC'lerinden pislikler fışkırmaz.

Çok mu zor yoğunluğun olduğu zamanlarda yani haftasonlarında orada bir vidanjör hazır bulunsa WC'lerin fosseptiklerini çekiverse. İçeride lambalar yansa. Sabunlukları çalışsa. Çeşmelerin hepsi aksa. İnsanlar ihtiyaçlarını öğürmeden halletse. Hatta gerekirse cüzi miktarda ücretli olsa ya da ilk girişte alınan ücretin içerisinde wc ücreti de peşin alınsa. Olmaz mı?

 Fotoğraflarını burada paylaşmaktan haya ettiğim için paylaşmıyorum Manisa'nın yarısından çoğunda telefonum vardır isteyen olursa kendilerine gönderebilirim.

Şunun da altını çizmekte fayda var hala Spil Dağını Şehzadeler Belediyesi ilgileniyor zannediyor gelenler, gördükleri her olumsuzlukta Şehzadeler belediyesine yükleniyorlar ve bu da Ömer Başkan için ciddi bir eksi olacak gibi gözüküyor.

Kamelyaların aralarında bulunan lavabolar revizyondan geçirilse temiz olsa sürekli giderleri tıkalı olmasa. Gerekirse bu alanlara kamera sistemi kurulsa kim zarar verirse tespit edilip bir daha Milli Parklara alınmasa ceza kesilse.

Mesela hafta sonlarında Şehzadeler belediyesine ait bir tane çöp arabası gün içerisinde 2-3 defa rut halinde gezip çöp konteynırlarını temizlese.

Bunları denetleyecek olan kurum da bunları denetlese daha güzel olmaz mı?

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4 Bölge Müdürlüğü Spil Dağı Şube Müdürü Halil Ernalçacı'nın geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından isyan edercesine paylaştığı çöplerini doğaya atan insanların yaptığı ise tamamen sözün bittiği bir şey. İnsanlıktan nasibini almamış toplum içerisinde yaşamayı bilmeyenlerin yaptığı davranışlar doğal güzelliklerin giderek azalmasını, orman yangınlarının artmasına ve yaban hayatın yok olmasına sebep oluyor.

Spil Dağı hepimizin ve oraya kendi evimizden daha fazla özen gösterip sahip çıkmamız gerekmektedir. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz esas mirasımız tabiatımız olmalıdır.


Selam, Dua ve Muhabbetle


Fatih  KÖSE

fatihkose45@hotmail.com

Tarih : 8/5/2020 11:59
Hit : 1141




Kizilay Web Banner 950X100


YAZARLAR
Arif ALTUNBAŞArif ALTUNBAŞ
Yozlaşmak, yabancılaşmak, Yahudileşmek
Fatih KÖSEFatih KÖSE
Kim Kurban?
Kadir KESKİNKadir KESKİN
Bilmiyorsak, Bilgi Üretmiyorsak, Dünyanın Öbür Tarafın...
Önder GüzelarslanÖnder GÜZELARSLAN
KULA, HER KULA NASİP OLMAZ KULA
Anket :




E-Bülten :

Manisahaber.COM etkinlikleri ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Listemize üye olun !


İstatistik :

Online
: 209

E-Üye
: 1071

Haber
: 3796

Sayfa Yükleme
: 0.00 sn

İlk Yayın Tarihi
: 03.01.2000

Y U K A R I